Ju äldre man blir desto svårare blir det ofta för kroppen att tolerera lite tuffare träning. Risken att skada sig ökar med åldern och man kan ha svårt att hålla balansen.
Promenader i all ära, men under höst och vinter kanske det kan vara skönt att kunna hålla igång i sitt eget hem. Då kan en crosstrainer vara värd att titta lite extra på!
Det är en skonsam träningsform som tar ganska lite plats i bostaden och den är dessutom lätt att använda.
I den här artikeln ska vi kolla lite extra på crosstrainer för pensionärer och vad de positiva effekterna är på seniorer som vill träna och må bra med en sån!
Fördelar med crosstrainer
Det finns många fördelar med att träna på en crosstrainer både för folk i allmänhet och för äldre i synnerhet:
- Träning för hela kroppen.
- Rörelsen man får till med en crosstrainer aktiverar både överkropp och underkropp på ett skonsamt och mjuk sätt. Perfekt för äldre personer som vill ha en effektiv träning.
- Det är enkelt att komma igång.
- Tar ganska liten plats vilket gör den smidig att ha hemma!
- Skonsam för lederna.
Finns alltså många fina fördelar med en crosstrainer, och när träningen är enkel och behaglig så är det ju också större chans att man utför den regelbundet. Något som faktiskt är särskilt viktigt när man börjar bli äldre.
Vilken crosstrainer ska du köpa?
Det finns ett stort utbud på marknaden när det gäller crosstrainers, och det kan vara vettigt att göra lite research innan man bestämmer sig för vilken man ska köpa.
En av de viktigaste sakerna du ska ha koll på är om crosstrainern är framhjulsdriven eller bakhjulsdriven. Det vill säga vart det roterande hjulet sitter.
Har du känsliga knän eller rygg så ska du välja en framhjulsdriven crosstrainer eftersom den ger ett lägre och skonsammare steg, vill du har mer utmaningar under träningspasset så ska du välja en bakhjulsdriven.
Billigare modeller har tyvärr en tendens att vara lite veka i sin konstruktion, vilket gör att det kan kännas lite svajigt om man kör på en högre intensitet, det kan vara bra att känna till det. Men om man inte har som ambition att köra på full intensitet utan bara vill träna för att “hålla igång” så kan det räcka med en billigare variant!
Motståndsreglering och bromssystem är andra saker som man bör titta närmare på.
Det finns två typer av motståndsreglering:
- Elektronisk – en liten dator sitter på crosstrainern som du styr genom att trycka på knappar. Fördelen med det här systemet är att det är enklare och det finns ofta inbyggda program som du kan träna till.
- Manuell – En enkel ratt som du vrider på eller en spak. Den största fördelen är att priset på maskinen blir mycket billigare.
Det finns två typer av bromssystem:
- EMS – elektromagnetiska bromsar. Ett dyrare bromssystem men också det bästa. Slits inte ut på samma sätt som SERVO.
- SERVO – servo magnetbromsar. Den vanligaste typen av bromssystem på marknaden. Slits lättare ut, men är i gengäld billigare än EMS.
Nu vet du lite mer om crosstrainers och kanske är det dags för dig att nu prova! Kolla in Hemfaktas bäst i test artikel om crosstrainers för att få tips och inspiration så är du nog snart igång! Lycka till!